Projemizin 3. Basın Toplantısı Düzenlendi

Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) başvuru, Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğünün ise eş başvuru sahibi olduğu, Avrupa Birliği ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) eş finansmanıyla yürütülen “This Youth Can Do A Good Job” (Bu Gençlik İyi İş Çıkarabilir) başlıklı proje kapsamında gelişmeleri aktarmak amacıyla üçüncü basın toplantısı 26.09.2024 tarihinde gerçekleştirildi.

OMÜ Rektörlük Senato Salonu’nda düzenlenen basın toplantısına; Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Alper Kesten, proje eş-başvuru sahibi, iştirakçiler, kamu kurumlarının temsilcileri, firma temsilcileri, idari ve akademik personel, proje ekibi, katılımcılar ve basın mensupları katıldı.

Proje kapsamında eğitim öğretim faaliyetleri tamamlanmış, Samsun İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından kursiyerlerin bireysel eylem planları hazırlanmıştır. Kursiyerlerden şuan 34 kişi istihdam edilmiş, 3 kursiyer ileri kariyer fırsatı için üniversiteye yerleşmiştir.Proje kapsamında proje sürecindeki çeşitli faaliyetleri desteklemek ve ilerleyen süreçte üniversite-sanayi arasındaki işbirliklerini arttırmak amacıyla 23 firma ile protokol imzalanmıştır.

Ayrıca proje kapsamında TR83 Bölgesi’nde (Samsun, Tokat, Çorum, Amasya) yer alan sanayi kuruluşlarının üretimde yüksek teknoloji kullanımı ve ihtiyaç alanlarının değerlendirilmesi anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda TR83 Bölgesi’nde bulunan büyük, orta ve küçük sanayi kuruluşlarının yüksek teknoloji kullanımları, yeni teknolojiye olan ihtiyaçları ve bu teknolojiden yararlanmak için gerekli insan kaynağının özelliklerinin belirlenmesi hedeflendi. Araştırmanın örneklemini, TR83 Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve uygun örnekleme ile seçilen 228 sanayi kuruluşu oluşturdu. Firma temsilcileri, yüksek teknoloji yeterliliklerini belirlemeye yönelik kapsamlı bir anketi yüz yüze cevapladı. Anketten elde edilen veriler, istatistiksel analiz teknikleriyle çözümlendi.

Araştırma sonucunda firmaların yüzde 62,3’ünün Endüstri 4.0 teknolojilerini kullandığı, ancak bu teknolojileri kullanma sürelerinin oldukça kısa olduğu bulundu. Ayrıca firmaların büyük bir çoğunluğunun gelecekte yüksek teknoloji kullanımını arttırmayı istediği belirlendi. Firmaların gelecekte kullanmak istediği ileri teknolojiler içerisinde; yapay zekâ teknolojileri, otonom robot teknolojileri ve verimliliği arttırıcı teknolojiler bulunmaktadır. Firmaların büyük bir çoğunluğu ileri teknolojiye ulaşmakta zorluk çekmektedir, yüksek teknolojiye ulaşmada yaşanan zorlukların en önemli nedeninin finansal güçlükler olduğu belirlendi.

Firmaların yüksek teknolojiye en çok ihtiyaç duyduğu 3 departmanın ise tasarım, üretim ve kalite olduğu belirlendi. Firmaların yüksek teknolojiyi en çok kullanmak istedikleri 3 alanın ise üretim, kalite kontrol-yazılım ve Araştırma Geliştirme (AR-GE) olduğu görüldü. Son olarak firmaların en fazla ileri teknoloji yatırımı yapmak istedikleri 3 departmanın ise üretim ve AR-GE, kalite kontrol ve tasarım olduğu tespit edildi. Araştırma bulguları bir bütün olarak değerlendirildiğinde sanayi kuruluşlarının ileri teknoloji kullanımları için ihtiyaç duydukları insan kaynağı profilinin; teknik uzmanlık, eğitim, problem çözme ve analitik düşünme, iletişim ve iş birliği, yenilik ve sürekli gelişim, liderlik ve yönetim becerileri alanlarında yeterliliğe sahip bireyler olması gerektiği sonucuna ulaşıldı. Dolayısıyla farklı eğitim programlarında öğrenim gören bireylerin bu bilgi ve becerilerinin derinlik kazanması, istihdam olanaklarının çoğalmasına katkıda bulunacaktır. 

11.10.2024