Gençlerin İş Bulmalarını Kolaylaştıracak NEET PRO Projesi Faaliyetlerine Başladı

Gençleri İş Bulmalarını Kolaylaştıracak NEET PRO Projesi Faaliyetlerine Başladı | OMÜ | Ondokuz Mayıs Üniversitesi (omu.edu.tr)

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (OMÜ) başvuru sahibi, Samsun Merkez OSB Müdürlüğü’nün ise eş-başvuru sahibi olduğu; AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II) “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler (NEET) İçin İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO)” kapsamında geliştirilen “This Youth Can Do A Good Job” (Bu Gençlik İyi İş Çıkarabilir) adlı proje faaliyetlerine başladı.

Avrupa Birliği ve Türkiye İş Kurumu eş finansmanıyla yürütülen projede TR83 bölgesinde (Samsun, Tokat, Amasya, Çorum) eğitimde ve istihdamda olmayan gençlerin kapsamlı eğitim faaliyetleri ile istihdam edilebilirliklerini arttırmak amaçlıyor. Bölgedeki gençlerden proje kapsamındaki eğitimlere meslek lisesi, meslek yüksekokulu ya da fakültelerin uygun bölümlerden mezun olmuş 15-29 yaş arası gençler başvurabiliyor. Başvuru yapanlar arasından seçilecek 60 kursiyere bölge sanayisinin ihtiyaçları çerçevesinde bilgisayar destekli tasarım ve imalat, endüstriyel otomasyon ve yenilenebilir enerji sistemleri eğitimi vermek ve gençlerin bölge sanayi kuruluşlarında istihdam edilebilirliklerini arttırmak hedefleniyor.

Proje faaliyetleri kapsamında ‘Birinci Proje Paydaşları Toplantısı’ Samsun Merkez OSB’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıya; OMÜ’den proje ekibinin yanı sıra, Samsun Merkez OSB’den ilgili yetkililer, İŞKUR’dan iş ve meslek danışmanları, proje iştirakçi kuruluşlarından SAMPA, BORSAN, Demirel Metal, Silverline, Samsun Teknopark, 3EMS, Hydro Trend Enerji firmalarından temsilciler katıldı.

Toplantıda Proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Cenk Gezegin, ilk ay yapılan faaliyetler hakkında bilgi vererek ve sonraki faaliyetlerle ilgili sunum yaptı. Toplantıda öncelikle bölge sanayisinde devam eden nitelikli personel ihtiyacındaki artış vurgulanarak bu çerçevede projenin kabul edilmesinden duyulan memnuniyet paylaşıldı.

Sunum sonrasında katılımcılar, projenin faaliyetlerinin tanıtımına katkılarıyla ilgili olarak görüş alışverişinde bulundular. Ayrıca Bölgedeki NEET’lere ulaşabilmek, proje kapsamındaki eğitim faaliyetleri hakkında bilgi vermek ve başvuru yapabilmelerini sağlamak için gereken tanıtım faaliyetleri görüşüldü.

Bu kapsamda, projede öngörüldüğü üzere TR83 bölgesinde 20 meslek lisesi, MYO ve fakültede tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bunun yanı sıra proje paydaşları tarafından bölgede proje afişi, branda ve tanıtım broşürü gibi görünürlük materyallerinin dağıtımı konusunda yapılacak işlere olan katkılar ifade edildi.

Projede TR83 Bölgesindeki sanayi işletmelerinde yüksek teknoloji kullanım ihtiyaç alanlarını tespit etmek üzere bir saha araştırması yapılacak. Yapılacak olan araştırma ile Samsun, Amasya, Tokat ve Çorum illerinde mevcut yüksek teknoloji kullanım kapasitesi ve ihtiyacı belirlenerek buna bağlı nitelikli personel veya eğitim ihtiyaçları ortaya konulmuş olacak. 

Toplantı proje kapsamında düzenlenecek “Sektör Temsilcileri Toplantısı”na bölgedeki STK’lar, kamu kuruluşları, işletmeci ve sanayicilerin geniş katılımın sağlanması için gerekenler görüşülmesiyle sona erdi.

Gençleri İş Bulmalarını Kolaylaştıracak NEET PRO Projesi Faaliyetlerine Başladı | OMÜ | Ondokuz Mayıs Üniversitesi (omu.edu.tr)

07.09.2023